24 oktober 2024 till 25 oktober 2024 kl. 10.00-15.00
Att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet
Välkommen till en konferens om ett av dagens stora samhällsproblem – välfärdsbrottslighet. Under dagarna kommer du få höra mer om problemområdet inklusive otillåten påverkan och korruption. Du ges möjlighet att lära dig mer om arbetssätt och får veta hur olika kommuner och myndigheter arbetar, både i plenumpass och valbara, mer djupdykande, seminarier.
Observera: Ditt val av parallella seminarier gör du vid anmälan. Du som redan har anmält dig kommer att få e-post med en personlig länk där du kan göra dina val.
Innehåll
Konferensen handlar bland annat om hur välfärdsbrottsligheten ser ut i landet, hur kommuner och regioner arbetar eller kan arbeta och vad staten och dess myndigheter gör på området.
Målgrupp
- Chefer och förtroendevalda med ansvar för välfärdsbrottslighetsfrågor.
- Handläggare, strateger, samordnare och andra medarbetare som arbetar mot välfärdsbrottslighet och annan brottslighet.
- Säkerhetschefer.
Program 24 oktober
Fika framdukat från 09.00
10.00 Inledning och Anders Henriksson
Moderator Anders Nordh, SKR och Anders Henriksson, ordförande SKR
10.30 - 11.00 Vad är välfärdsbrottslighet och hur kan kommuner organisera sitt arbete för att motverka det?
Utgångspunkter, ramar och gränsdragningar
Medverkande: Christina Kiernan, SKR
11.00 - 11.45 Crime proofing – en arbetsmetod för att kvalitetssäkra arbetet mot välfärdsbrottslighet
En nyligen framtagen mall för att göra riskanalyser av regelverk och bestämmelser presenteras. Den har sin grund i internationell forskning, men är anpassad till den svenska välfärden. Metoden går ut på att formulera åtgärder som förhindrar felaktiga utbetalningar.
Medverkande: Johanna Skinnari, utredare Brå
11.45 - 12.45 Lunch
12.45 - 13.30 Valbara seminarium dag 1:
1a. Crime proofing i arbetet mot välfärdsbrottslighet inom föreningsbidrag
Lyssna till två kommuners erfarenhet av arbetet.
Trollhättan Stad och Linköpings kommun berättar om hur de arbetat med Crime Proofing inom området föreningsstöd. Hur arbetet gick, vilka för- och nackdelar de ser med metoden samt vilka lärdomar och åtgärder som vidtagits till följd av arbetet med.
Medverkande: Marie Jönsson, Hanna Flod, Per Arnöman, Linköping och Johanna Winqvist, Trollhättan
1b. Testa din organisations moraliska kompass
Testa dina kunskaper rörande mutor, jäv och annan korruption utifrån reella dilemman. Ta del av en interaktiv workshop där du tillsammans med andra får fundera över hur man bör agera i olika situationer som kan uppstå i verksamheten.
Medverjande: Ann Sofi Agnevik och Cecilia Berglin, SKR
1c. Att identifiera och arbeta mot oseriösa vårdgivare inom hälso- och sjukvård och tandvård
Region Stockholms funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott berättar om en fördjupad uppföljning av en privat vårdgivare där både medicinsk och ekonomisk granskning lett till en omedelbar uppsägning av avtalet. Vilka lärdomar drar de från projektet?
Region Stockholm arbetar också löpande med välfärdsbrottslighetsfrågor inom tandvård samt patientsäkerhet. Myndighetssamverkan har mynnat ut i en vägledning för hur regionerna kan arbeta proaktivt för att förebygga att oseriösa aktörer etablerar sig inom den regionfinansierade tandvården.
Medverkande: Kristoffer Martinsson Linnea Falkeling, hälso- och sjukvården Region Stockholm och Simon Linnér, Anna Hägglund, tandvården Region Stockholm
1d. Avtalsuppföljning
Ett seminarium om avtalsuppföljning, med fokus på uppföljning av leverantörer. Från planering och prioritering till det praktiska genomförandet av uppföljningarna, med konkreta verktyg och metoder.
Medverkande: Maria Ek och Jennifer Rosenberg, ADDA
13.40 - 14.20 Valbara seminarium dag 1:
2a. Crime proofing i arbetet mot välfärdsbrottslighet inom assistans. Lyssna till två kommuners erfarenheter av arbetet.
Sigtuna kommun och Göteborgs stad berättar om hur de arbetat med Crime Proofing inom arbetet med personlig assistans. Hur arbetet gick, vilka för- och nackdelar de ser med metoden samt vilka lärdomar och åtgärder som vidtagits till följd av arbetet.
Medverkande: Karoline Saga, Sigtuna och Anela Horozic, Sofia Börjesson, Göteborg stad
2b. Hur använda kriminella aktörer företag för att tömma välfärden på pengar, vad får detta för konsekvenser och hur upptäcker och stoppar vi detta tillsammans?
Företag har blivit ett allt viktigare verktyg för den organiserade brottsligheten. Stora summor betalas ut till kriminella som på uppdrag av kommuner, regioner och myndigheter utför samhällsviktig verksamhet, ibland för samhällets mest utsatta grupper. Det beskriv hur denna brottslighet nästlats sig in i våra system, hur offentliga aktörer kan upptäcka, avbryta och stoppa detta, för att hindra att offentliga medel läcker till kriminella och i värsta fall göder organiserad brottslighet.
Medverkande: Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten
2c. Hur går man tillväga för att häva man avtal inom LOV och LOU
Region Kalmar län och Region Skåne delar med sig av erfarenheter och lärdomar utifrån ärenden där de hävt avtal inom LOV och LOU.
Medverkande: Sofia Hartz, Region Kalmar län och Maria Cea Melin, Region Skåne
2d. Lärdomar och utmaningar i arbetet mot välfärdsbrottslighet
Eskilstuna och Markaryd om sitt arbetet mot arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet.
I Eskilstuna kommun är arbetet med arbetslivskriminalitet ett prioriterat område och kommunen samverkar med lokalpolisområde Eskilstuna och Center mot arbetslivskriminalitet. Hör mer om tillsynsarbete inom olika branscher och de brott och brister som upptäcks.
I Markaryd bedrivs ett strukturerat och brett arbete mot välfärdsbrottslighet. Hör mer om hur det genomförs samt vilka resultat det givit.
Medverkande: Lena Törneskär, Eskilstuna och Elisabeth Fock, Markaryd
14.20 - 14.45 Fika
14.45 - 15.45 Felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd
Nationell lägesbild samt Malmös arbete och erfarenheter på området.
SKR presenterar resultatet av en enkät som gjordes bland Sveriges kommuner under våren 2024. Vi får en bild av hur kommunerna upplever arbetet med felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd samt synen på hur samverkan med andra myndigheter fungerar.
Malmö stad bedriver ett strukturerat arbete mot felaktiga utbetalningar sedan ett antal år. Här mer om hur arbetet går till, vilka lärdomar det givit och vilka resultat som går att se.
Medverkande: Fredrik Krait, SKR och Kenneth Sandgren, Malmö Stad
15.50-16:10 Infiltration och möjliggörare för kriminella aktörer
En kort lägesbild avseende infiltration och möjliggörare/insiders. Om vikten av att ha en korrekt bild av hot och sårbarheter för att sätta in rätt åtgärder och vilka förmågor kriminella aktörer ha och använder.
Medverkande: Anna Stålsby, operativ chef Vesper Group
16.15-16.55 Välfärdsbrottslighet och korruption
Hur ska vi förstå sambanden mellan välfärdsbrottslighet och olika former av oegentligheter, från jäv och intressekonflikt till infiltration och otillbörlig påverkan?
Vad innebär det att arbeta mot korruption, vilka verktyg finns det och hur kommer vi framåt för att vända en negativ utveckling? Några svar på dessa frågor ligger i att först förstå den aktuella riskmiljön och att vara klar över vilka åtgärder som kan vara av störst betydelse i en organisation.
Medverkande: Louise Brown, Director Advisense, antikorruptionsrevisor
16.55-17.00 Sammanfattning av dagen
18.15 Fördrink
19.00 - 21.00 Middag
Program 25 oktober
09:00 - 09.20 Inledning
Erik Slottner, civilminster.
09.20 - 10.00 Ärende Decibel – Infiltrationen av Attunda tingsrätt
Spanarna på lokalpolisområde Sollentuna har upptäckt att det någonstans finns en läcka som avslöjar hemlig underrättelse och röjer polisens hemligaste arbetsmetoder. Men var finns läckan? Vem är det som läcker?
Medverkande: Lennart Karlsson och Jenny Persson, spaningssektionen lpo Sollentuna
10.05 - 11.15 Valbara seminarium dag 2:
Kaffe serveras samtidigt 10.25-10.45.
3a. Att göra riskanalyser i regioner
Västragötalandsregionen berättar om sitt arbetet med att göra riskanalyser. Hur ser modellen ut, hur genomfördes analysen, vilka områden var med och vad blev resultatet/vilka slutsatser kan dras?
Medverkande: Akuliina Salander, regionjurist VGR
3b. Att granska personlig assistans och att få polisen att utreda polisanmälningar om bidragsbrott inom ekonomiskt bistånd.
Lyssna till två kommuners erfarenheter.
Uppsala kommun har haft ett särskilt fokus på granskning av personlig assistans. Hör om hur arbetet gick till, vilka lärdomar som dragits och åtgärder som vidtagits till följd av arbetet. Linköpings kommun berättar om hur man i samverkan med polisen har effektiviserat arbetet med polisanmälningar om bidragsbrott i syfte att kunna anmäla fler brott och samtidigt lägga resurser på det som ger resultat.
Medverkande: Jessica Mogren, Uppsala och Klara von Eckardstein, Linköping
3c. Den ekonomiska brottslighetens plats i det brottsförebyggande arbetet
Brottsförebyggande rådet framhåller vikten av ett kunskapsbaserat arbetssätt för att utforma träffsäkra och riktade åtgärder. Under det här seminariet beskrivs hur den praktiska kunskapen om ekonomisk brottslighet kan bidra till förståelsen för hur brottsligheten hänger ihop lokalt. Hur den kan förebyggas och vilka åtgärder som ska prioriteras i kommunen.
Medverkande: Charlotta Gustafsson, Brå och Caisa Siikavaara, Umeå
3d. Otillåten påverkan
Hör Göteborgs stad berätta om sitt arbete mot otillåten påverkan till exempel kring hur man som organisation kan stärka sin kapacitet mot otillåten påverkan. Ni får vidare konkreta tips på hur ni kan bygga upp en struktur, riskidentifiera och stärka organisationskulturen. Ni får också hör om hur utsatthet ser ut i verkligheten. Socialförvaltningen i Nordost Göteborg stad berättar hur hot, våld och otillåten påverkan kan se ut i vardagen för kommunanställda. Hör hur de, ur ett HR-perspektiv, arbetar aktivt för att lära sig hantera situationer som uppstår.
Medverkande: Catharina Lindstedt och Frida Johansson, Göteborgs stad
11.20 - 11.40 Rätt i folkbokföringen, en gemensam angelägenhet
Presentation av fakta gällande folkbokföring och samordningsnummer samt betydelsen av samverkan för korrekta uppgifter i folkbokföringsdatabasen. I dialog med myndigheter, kommuner och regioner har en första lägesbild tagits fram med förslag till åtgärder.
Medverkande: Anders Klaar, Maria Lunneblad, Skatteverket
11.40 - 12.30 Lunch
12.30 - 13.00 Att förebygga felaktiga utbetalningar genom kontroll i öppen data
Grävande journalister delar med sig av konkreta tips hur du med enkla metoder kan hitta vanliga fällor och skapa rutiner för att undvika att pengar hamnar hos fel aktörer.
Medverkande: Malin Crona, redaktör SVT Nyheter Stockholm och Per Agerman, senior analytiker på bolaget Look Closer
13.00 - 13.45 Kriminella entreprenörer - Organiserad brottslighet, bedrägerier och välfärdsbrott
Hör om utvecklingen av den växande organiserade brottsligheten i Sverige, de bredare samhällskonsekvenserna samt kopplingar till bedrägerier och välfärdsbrott.
Medverkande: Amir Rostami, Institutet för framtidsstudier
13.50 - 14.45 Paneldiskussion - Hur går vi vidare tillsammans?
Palle Lundberg, VD SKR, Petra Lundh, rikspolischef, Mattias Larsson, GD Brottsförebyggande rådet och Nils Öberg, GD Försäkringskassan.
Samtal kring olika aktörers uppdrag och arbete samt hur och varför vi ska hjälpas åt att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet.
Samtalet modereras av Anders Nordh och Christina Kiernan, SKR
14.45 - 15:00 Avslutning
Moderator Anders Nordh och Christina Kiernan, SKR
Praktisk information
- Det gemensamma programmet i plenum, inklusive tre utvalda seminarium, kommer att spelas in. Betalande deltagare kan ta del av inspelningen i efterhand.
- För övriga finns möjlighet att köpa eftersändningen av plenumprogram och vissa seminarier för 900 kronor. Anmälan sker via ovan länk.
Förbokade hotellrum
Det finns ett antal förbokade hotellrum på Clarion Hotel Arlanda Airport. Bokningslänken hittar du i ditt bekräftelsebrev som du får när du slutför din anmälan.
Informationsansvarig
-
Christina Kiernan
Handläggare
-
Lotta Ricklander
Handläggare