Publicerad 30 januari 2023

Lyckat Agenda-2030 projekt i kommuner och regioner avslutas i förtid

Projektet Glokala Sverige avslutas i förtid på grund av minskad finansiering från Sida. Två tredjedelar av landets kommuner och samtliga regioner deltar i projektet.

Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige, som sedan 2018 har höjt kunskapen om och engagemanget för Agenda 2030 och de globala målen genom att stödja och stimulera kommuner och regioner i arbetet med hållbar utveckling, avslutas. Det är en följd av kraftiga nedskärningar i Sidas anslag för information och kommunikation – det så kallade infokom-stödet – till civilsamhället.

– Med nedläggningen av Glokala Sverige upphör ett framgångsrikt arbete som har bidragit till genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen i landets kommuner och regioner. Vi beklagar det och kommer trots det tråkiga beskedet att genomföra aktiviteter för deltagarna under våren, säger Cecilia Tengroth, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Den förtida nedläggningen berör samtliga landets 21 regioner och 189 av 290 kommuner inklusive åtta kommuner och en region som har tillkommit inför 2023.

– Glokala Sverige har haft stor betydelse för uppstarten av Agenda 2030 hos våra medlemmar. Jag är stolt över det engagemang och det lokala ledarskapet som finns runt om i Sveriges kommuner och regioner, säger Palle Lundberg, vd på Sveriges Kommuner och Regioner.

2023 har världen nått halvtid för genomförandet av Agenda 2030. Mycket återstår att göra innan målen nås såväl i Sverige som internationellt. Att två av tre kommuner och samtliga landets regioner efter fem år vill vara med i projektet och bidra till genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen på lokal och regional nivå, visar att engagemanget är stort. Projektet har genomfört utbildningar med alla deltagande kommuner och regioner samt tagit fram kommunikationsmaterial, en digital webbutbildning, ett digitalt forum för nätverkande, genomfört regionala träffar och sedan 2019 arrangerat den årliga konferensen Mötesplats Agenda 2030.

– Samverkan med Glokala Sverige har stärkt det lokala arbetet med genomförandet av Agenda 2030. Vi ser allt fler som vill gå från ord till handling i sitt lokala Agenda 2030 arbete. Här har Glokala Sverige haft en stor inverkan och vi tycker det är mycket tråkigt att projektet måste avslutas, säger Johan Lilja generalsekreterare på ICLD.

Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige riktar sig till förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner och regioner.

Glokala Sverige: Agnda 2030 i kommuner och regioner, FN-förbundet

Informationsansvarig

  • Kerstin Blom Bokliden
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.