Publicerad 5 oktober 2021

Lära sig svenska

Att lära sig svenska är viktigt för att kunna integreras och bli en del av samhället och för att komma in i arbetslivet. Men hur kan det gå till?

Att lära sig svenska - utlandsutbildade berättar

I den här videon berättar två utlandsutbildade lärare, en tandläkare och en läkare om hur de lärde sig svenska till exempel att gå på språkkaféer, prata med människor och gå kurser. Längd: 3.56 minuter.

Textremsorna går att få på olika språk (automatisk översättning). Klicka på inställningar, längst ner till höger i filmens kant. Välj undertext och sedan översätt automatiskt. Välj det språk du önskar.

Vad krävs för ditt yrke?

Språkkurser, som Svenska för invandrare (SFI) och Svenska som andraspråk (SVA) ger en bra grund. För att möta arbetslivets krav och för att snabba på språkinlärningen kan språkkurser utformas på olika sätt. Några exempel är intensivsvenska för akademiker, Svenska för akademiker inom medicinskt yrke och svenska för pedagoger.

Du som vill veta mer om språkkrav för ett särskilt yrke kan gå in på ”Välj yrke” och klicka på det yrke du är intresserad av.

Välj yrke

Lära sig svenska på egen hand

Webbplatsen Information om Sverige har information om det svenska samhället, arbete, vård och andra nyttig information. Här finns också tips på hur man kan lära sig svenska på egen hand eller via språkkurser. Här finns också länk till Hejsvenska, en språkmodul som Malmö stad tagit fram. Hejsvenska finns både som webbsida och som app till mobiltelefon. Den är gratis och öppen för alla.

Läs mer