Publicerad 24 februari 2023
Nyhet

Stöd till Ukrainas folk och folkvalda

SKR uttrycker stöd till och solidaritet med Ukrainas folk och de folkvalda i ukrainska kommuner i samband med årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.

SKRs ordförande Peter Danielsson framför Ukrainas flagga, svenska flaggan och EU-flaggan. .

Idag är det ett år sedan Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina.

– Vi uttrycker idag vårt stöd till det ukrainska folket och till folkvalda lokalt och regionalt i Ukraina. Ukrainas kamp för frihet och demokrati är också vår. Det är med stor bestörtning vi ser att Ryssland kränker grundläggande värderingar om demokrati och frihet, säger Peter Danielsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Många svenska politiker lokalt och regionalt har täta kontakter med valda ledare för ukrainska kommuner och stöttar deras kamp för frihet och demokrati. Genom SKR:s dotterbolag SALAR International stöttar svenska kommuner och regioner det ukrainska civilsamhället, bland annat i samarbete med ukrainska myndigheter och lokalsamhällen.

– För SKR har det varit och fortsätter att vara viktigt att inte låta solidariteten med det Ukrainska folket stannar vid symboliska gester. Vi är med och stödjer det ukrainska civilsamhället nu och kommer såklart att fortsatta göra det, säger Peter Danielsson.

Fakta om SALAR Internationals projekt

Projektet PROSTO är inriktat på att ge administrativa verktyg till Ukrainska ’hromadas’ (kommuner) för att fortsatt kunna ge medborgare samhällsservice.

Projektet DSP har ett bredare uppdrag att stödja Ukrainska myndigheter att implementera lokala reformer och lokal självstyre. Detta genom decentralisering av ekonomi, skola och starkare lokal kommunikation.

Läs vidare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.